Przeglądając akcesoria kuchenne, da się z łatwością zauważyć dość ciekawą nazwę, czyli tylki cukiernicze. Osoba, która nie jest obeznana w kulinarnym świecie, może mieć poważne wątpliwości w tym, czym one są. Jak się okazuje, ma z nimi więcej do czynienia niż się wydaje.
Cukiernicze dodatki
Gdy spojrzy się na pięknie wykonane ciasta, torty czy też innego typu słodkości, zauważyć może na nich liczne ozdoby wykonane z lukru, bitej śmietany czy też czekolady. Piękne różyczki, wzory i tak dalej, nie są jednak efektem misterem pracy cukiernika lub maszyny, lecz powstają przy pomocy tylek cukierniczych.
Tylka cukiernicza to specjalna końcówka, która zakładana jest na rękaw cukierniczy. Poprzez wyciskanie z niego przykładowo kremu i przepuszczanie go przez odpowiednio uformowaną tylke, uzyskuje się pięknie wykonany wzór, który następnie można nałożyć na ciasto. Dzięki temu zrobienie nawet najbardziej skomplikowanych ozdób na ciastach zajmuje dosłownie kilka sekund.
Rzecz jasna tylki cukiernicze występują na rynku w naprawdę ogromnej ilości wzorów i wersji. Umożliwia to przygotowanie dzięki nim ciekawych i oryginalnych wzorów, które z pewnością poprawią wizualną stronę np. urodzinowego ciasta, czy też weselnego tortu.